ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ТРАВМА ПРИ БЯГАНЕ

Признаци, че може да сте се наранили

Би било фантастично да се избягват и предвиждат травмите при бягане, но за съжаление това не е възможно. Върху нас оказват влияние различни присъщи и външни обстоятелства, за някои от които дори не подозираме. Ето пет предупредителни индикации, че може да сте се контузили.

Болка

В най-основната си форма болката се отнася до възпалено място в тялото ви. Когато става въпрос за тренировки, сигналите за болка не трябва да се пренебрегват. Трябва да сте наясно със следните видове болка:

 • Болка в мускулите и сухожилията, често наричана разтежение
 • Болка в сухожилията (известна също като навяхване) е често срещан симптом на навяхване.
 • Ставен дискомфорт

Намаляване на подвижността в региона и близките структури е един от признаците, които може да очаквате да се появят. При преместване на нараненото място най-вероятно ще изпитате болка, както и синини или подуване. Видът на разкъсването, местоположението и тежестта на разтежението или навяхването ще повлияят на времето за възстановяване. Работете с личен треньор, за да възстановите формата си в правилната посока възможно най-скоро и сигурно.

Начинаещите и тези, които увеличават тренировките си твърде бързо, могат да изпитат болка след тренировка, често известна като DOMS (Delayed Onset of Muscle Soreness). Микроразкъсванията в мускулите могат да причинят дискомфорт след особено натоварваща тренировка. Това се дължи на повишените изисквания на тялото ви. Тези микроразкъсвания, съчетани с правилното възстановяване и хранене, са от решаващо значение за подобряване на силата и постиженията.

Въпреки че дискомфортът може да наподобява други мускулни травми, той е различен и възстановяването ще бъде по-бързо.

Намаляване на производителността

Когато тренирате, е много важно да следите напредъка си. Това ще ви покаже дали се подобрявате, оставате на същото ниво, или резултатите ви намаляват.

Указание, че сте на прага на спад в представянето, е ако предишна “лесна” сесия за бягане сега ви се струва трудна и ви създава проблеми. Това може да е ужасен ден (всички имаме такива), но обърнете внимание на това, което се е случвало преди. Разгледайте дневниците си за упражнения, хранене и сън, за да видите дали сте се подготвили адекватно, за да се представите по най-добрия начин в деня на тренировката.

Коригирайте мисленето си и направете необходимите подобрения в това, което е липсвало, ако откриете области, които е можело да бъдат подготвени по-добре. Ако “лесното” бягане се окаже достъпно следващия път, най-вероятно подготовката ви е била причина за влошаване на представянето ви. Поддържайте последователност в тренировките си и използвайте наученото от този епизод.

Ако смятате, че всичко е наред по отношение на тренировките, храненето и съня, но представянето ви все още страда, има няколко неща, които трябва да обмислите:

 • Бъдете честни пред себе си.
 • Поискайте треньор или някой друг да прегледа статистиката ви.
 • Възможно е да сте достигнали момент в тренировката си, в който сте отегчени и ви липсва желание, затова променете стимулите за тренировка.

Промени в стила ви на бягане

Дори малки промени в техниката на бягане могат да сигнализират за появата на проблеми в недалечно бъдеще. За да подобрите ефективността на бягането си, трябва:

 • Най-добре е да бягате с предната част на стъпалото.
 • Поддържайте правилна стойка на горната част на тялото.
 • Най-добра подвижност на тазобедрената става и други функциониращи стави
 • Сила на ядрото и стабилност в различни посоки
 • Правилно активиране и задвижване на подколенните и седалищните мускули за избутване на краката
 • Силата и гъвкавостта на мускулната система за справяне с изискванията на бягането

Принципите и основите на ефективната техника на бягане са описани по-горе. Ако, от друга страна, подходът ви изглежда по следния начин:

 • Изправяне на крака
 • Четириглавият мускул и тазобедрените сгъвачи се използват, за да ви придвижат напред.
 • Когато кракът ви стъпи на земята, той трябва да е тежък.
 • прегърбено положение

Тогава може би сте на път да развиете някои често срещани заболявания, свързани с бягането.

Когато се опитваме да отстраним проблем със стила си на бягане, твърде често търсим бързо решение. Пазарът за бягане е пълен с познания за обувки и ортопедични обувки. Бъдете предпазливи към голяма част от наличните материали, тъй като по-голямата част от тях са предназначени да ви убедят да се разделите с трудно спечелените си пари. Вместо да се справят с проблема, те често предлагат временно лечение на даден симптом.

Имайте предвид, че коригирането на дисбаланса с помощта на обувки и ортопедични стелки почти винаги не успява да отстрани основния източник на проблема. Тялото ще се приспособи към новите пози, което ще доведе до повече неефективности и проблеми в бъдеще.

Стъпалата са изградени така, че да функционират без използването на ортопедични обувки или тромави обувки за бягане. За преодоляване на структурния дисбаланс могат да се използват мануални процедури, гъвкавост и силови тренировки.